Wat is trimmen

Trimmen is de vachtverzorging van uw hond.

 

Daaronder valt ook:

wassen

nagels knippen

oren schoonmaken

anaalklieren leegdrukken

gebit reinigen

 

Afhankelijk van de vacht houdt trimmen in:

1.  Plukken

2.  Strippen

3.  Knippen en scheren

4. Uitdunnen en effileren

5. Kammen

 

  1. Plukken:

Ruwharige honden worden geplukt, dat wil zeggen dat de  bovenste dod haarlaag met wortel en al met de hand verwijderd wordt, de nieuwe vacht krijgt dan alle ruimte om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Al naar gelang van de eigenaar kan dit twee maal (uw hond wordt geplukt tot zijn ondervacht) of drie tot 4 maal (zie punt 2 hieronder) per jaar geplukt worden. Als deze honden geschoren worden dan wordt de vacht zacht, kleurloos en glansloos. Het duurt ongeveer 2 jaar voor een geschoren vacht zich weer herstelt heeft, dat zijn 4 grote plukbeurten

  1. Strippen:

In plaats van twee maal per jaar kort plukken is het mogelijk om uw hond drie tot vier maal per jaar te laten plukken,  waardoor hij in een korte harde bovenvacht blijft lopen en hij  er altijd netjes bij loopt. Het kan de eerste keer moeilijk zijn om uw hond toch netjes te krijgen omdat dan de helft van de vacht verwijderd wordt. Drie maand  later wordt dan de andere helft verwijderd.Begint men direct met een pup om de drie maand te plukken dan zal het sneller lukken om hem in een stripvacht te krijgen.

  1. Knippen en scheren:

Op deze manier van trimmen wordt de vacht alleen ingekort. Het enige verschil in scheren en knippen is de lengte van de vacht wat je laat staan. Alleen de zachte vachten mogen geknipt worden. Over het algemeen verharen deze type vachten niet. Ze groeien alleen erg lang door zodat het voor de eigenaar bijna niet meer goed te onderhouden is en de vacht gaat klitten of nog ergergaan vervilten. Meestal gebeurt het knippen of scheren om de drie maanden, maar hier is een grote marge in, afhankelijk wat u als eigenaar wil en op wat voor lengte de hond wordt gemodelleerd. Dit  varieert tot om de 6 weken tot 1x per 4 maand.  Maltezers en de Yorkshire Terriers zijn eigenlijk ook geen kniphonden. Maar de laatste jaren is het voor de huishonden mode geworden om de vacht kort te maken.

  1. Uitdunnen en effileren:

Het uitdunnen of effileren wordt gebruikt om het haar te reguleren en modelleren van te overvloedig, voor de hond vaak hinderlijk haar. Deze manier van trimmen wordt meestal op spaniels en spanielachtige vachten gebruik

  1. Kammen:

Er zijn genoeg honden die alleen voor een borstel en of kam beurt komen.      Een geregelde “controle” of alles goed gaat. Ze worden dan volledig uitgeborsteld en eventuele klitten worden verwijderd zonder dat uw hond korter wordt gemaakt.

 

  • KVK 08128959