Konijnen trimmen

Waarom konijnen trimmen?

Het lange haar kan behoorlijk in de weg zitten en hierdoor kunnen de konijnen zichzelf niet meer wassen en/of de blindedarm keutels niet meer opeten. (zijn essentiële voedingsstoffen)

Ook kunnen er klitten en vilten ontstaan, wanneer de vacht te lang wordt, of dat het konijn niet de juiste verzorging krijgt.

BORSTELEN EN KAMMEN:

Geborsteld kan worden met de kam of met een zwijnenharenborstel (bv. met de ladybel borstel).

Advies Langharigen:

1 x per week met een zwijnenharen borstel met het haar mee borstelen,  de borstel dient om de talg die los komt door het overige haar heen te borstelen en men borstelt, van onder naar boven en laagje voor laagje.  De kam is eigenlijk een controle middel of er nog klitten in de vacht zitten.

Advies Kortharigen:

Hieronder enkele voorbeelden wat u 1 x per week zou kunnen gaan doen:

Borstelen met de zwijnenharen borstel

En evt. bij de rui:

Met vochtige handen door de vacht.

Microvezel doekjes door de vacht halen.

PLUKKEN:

Bij het hoofd mag nooit geplukt worden aangezien de konijnen daar erg gevoelig zijn.

Verder wordt er alleen haren geplukt wanneer ze uitsteken en niet vastzitten, denk aan het netjes maken van de lange vachten, of het in de rui zijn van korte vachten,  het advies is om een konijn nooit helemaal kort te plukken, alleen de plukjes die evt ‘los’ zitten.

KNIPPEN EN EFFILEREN:

Als het konijn goed verzorgd is kan men de vacht gaan inkorten dmv knippen en/of effileren.

Dit heeft mijn voorkeur en geeft een mooier effect als scheren en uw konijn blijft er altijd  netjes uitzien.

SCHEREN:

Bij de erg geklitte en vervilte vachten kan er worden geschoren, het is geen optie om de erge klitten en vilt er uit te borstelen cq. kammen omdat konijnen een gevoelige huid hebben en pijn ervaren bij het verwijderen van de klitten en vilt.

NAGELS KNIPPEN:

Wanneer er geen harde ondergrond is of zand, slijten de nagels niet genoeg uit zichzelf. En moeten ze dan een handje geholpen worden door ze te laten knippen.                                    

WASSEN:

In principe worden konijnen niet gewassen, uitzonderingen daargelaten. Denk aan plakpoep of klitten aan de achterkant, die eerst ingeweekt moeten worden in een klein badje met een klein beetje water voordat er met de trimbeurt begonnen kan worden, maar laat dit liever aan ervaren Konijnentrimmers over, hun weten wat ze wel of niet moeten doen. 

 

Voor het welzijn van uw konijn kunnen alle onderdelen (muv van de wekelijkse borstelbeurten- dat in uw handen ligt) wat hierboven omschreven wordt  in de Salon plaatsvinden, tevens raad ik u aan om de 6-8 weken naar de salon te komen, zodat uw konijn niet zoveel hinder van de trimbeurt (borstelen, kammen en evt. inkorten van de vacht, nagels knippen etc.) ondervindt, en niet al te lange tijd op de tafel hoeft te staan, om na de trimbeurt er weer mooi onderuit te komen.

Uiteraard moet er wel rekening gehouden worden met binnen cq. buitenkonijnen en met het seizoenen van het jaar, in de winter laat men tijdens de trimbeurt de vacht iets langer (voor buitenkonijnen) dan in de zomer.

Voor meer info of het maken voor een trimafspraak voor uw konijn kunt u via de mail of Telefonisch (06-3943863 liefst via WhatsApp) contact met me opnemen.

 

Mvgr Marieke Auteri

 

kvk 08128959